Denizli Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr.Aytekin Polat, Başkan Yardımcısı Mehmet Burdurlu, Merkez Efendi İlçe Sağlık Müdürü Dr Ayşe Erdoğan,Sağlık Müdürlüğü Talasemi Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hasan Koyuncu , Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz.Dr Mehmet Erkaleli, Başhekim Yardımcısı Uz.Dr. Burcu Selbest Demirtaş, Bakım Hizmetleri Müdürü Güler Erdoğan Cengiz , Müdür Yardımcıları ve Denizli Talasemi Derneği Başkanı Turgay Besim
“8 Mayıs Dünya Talesemi Günü” sebebi ile talesemi hastalarına ziyerette bulundu.
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr.Selin Güler’de talasemi hastalığı ile ilgili şu bilgileri verdi.
TALASEMİ :
“Beta Talasemi” yani “Akdeniz Anemisi” anne ve babadan çocuklara kalıtsal olarak geçen, önlenebilir bir kan hastalığıdır. Türkiye’nin de içinde olduğu Akdeniz ülkelerinde sık görülür. Tedavi düzgün sürdürülmezse yaşam süresini belirgin kısaltır ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Kanımızda kırmızı kan hücreleri içinde yer alan hemoglobin, dokular için gerekli olan oksijeni taşır. Hemoglobin yapısındaki bozukluk sonucu kırmızı kan hücreleri hızla yıkılır ve bunun sonucunda anemi, yani kansızlık ortaya çıkar. Taşıyıcı kişiler hafif kansızdır, demir tedavisinden yarar görmezler. Hasta olanlarda ise ağır kansızlık vardır; anne, baba ve çocuğun tam kan sayımı, hemoglobin elektroforezi ve genetik tetkikleri yapılarak kesin tanı konur.
Beta talasemili hasta ömür boyu her 2-4 haftada bir kan desteğine ihtiyaç duyar. Kansızlığı düzeltmek için verilen kan transfüzyonları ise vücutta demir birikmesine yol açar ve kalp, karaciğer, tiroid, pankreas ve dalak gibi organlarda hücre hasarına yol açar. Hastalarda kalp yetmezliği, şeker hastalığı, gelişme geriliği ve hormonal yetersizlik gibi problemler gelişir. Hastalığın kesin tedavisi ise hematopoietik kök hücre naklidir.
Talasemi taşıyıcısı iki bireyin evlenmesi durumunda eşlere danışmanlık verilmeli, genetik tanı merkezlerine yönlendirilmeli ve gebelik öncesinde gerekli tetkikler tamamlanmalıdır. Çiftler mutlaka her gebeliğin erken döneminde (ilk 2 ay) doktora başvurmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmalıdırlar.