‘’Bebek Dostu Hastane’’ilkeleri, ilk olarak 1989 yılında Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF’in ‘’Emzirmenin Korunması,Teşviki ve Desteklenmesi’’ adıyla yayınladıkları ortak bildirgeye dayanmaktadır.Bu bildirge kapsamında ‘’Bebek Dostu Hastaneler’’ kavramı geliştirilmiştir.
Anne Sütünün Teşviki Programı’nın amacı; anne adaylarının doğum öncesi dönemden itibaren emzirmeye hazırlanması, doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanılması ve hastaneden eve dönüş sonrasında da emzirmeyi sürdürmeleri için desteklenmesidir. Ülkemizde 1991 yılından itibaren bu program desteklenmiş ve bu kapsamdaki süreçleri izleyen ve uygulayan hastaneler ‘Bebek Dostu Hastane’’ ünvanı almaya hak kazanmışlardır.
Hastanemize, Sağlık Bakanlığı tarafından 2002 yılında ‘’Bebek Dostu Hastane’’ünvanı verilmiştir.
Bu kapsamda hastanemizin temel politikası gereği bebekler, tıbbi endikasyon olmadıkça anne sütü ile beslenir. Anne adayları, anne ve bebeklerle ilgilenen tüm sağlık personelimiz ‘’Anne Sütü ve Emzirme ‘’konusunda eğitim alırlar ve bu eğitimler periyodik olarak tekrarlanır.Hastanemize başvuran anne adayları başta olmak üzere, doğum yapan annelerimiz ‘’Anne Sütü ve Emzirme Eğitimi’’ almış hemşiremiz tarafından emzirmenin yararları ve yöntemleri konusunda bilgilendirilir,uygulamalı olarak emzirtilir,el broşürleri verilerek okumaları sağlanır.Bebekleri Yeni doğan Yoğun Bakım Ünitesinde yatan annelerimiz ‘’ANNE OTELİ’nde’’ misafir edilir. Ayrıca hastanemizin her bloğunda emzirme odalarımız bulunmakta ve hastanemize başvuran annelerin rahat emzirebilmeleri sağlanmaktadır.
DENİZLİ DEVLET HASTANESİ EMZİRME POLİTİKASI
1.Kurumumuzda anne sütü ve emzirme uygulamasının korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla bir emzirme politikası vardır.
a)Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla ilgili Uluslararası Yasa ve Dünya Sağlık Asamblesi’nin ilgili kararları benimsenmiş ve uygulanmaktadır.
b) Personel ve ebeveynlerle düzenli aralıklarla paylaşılan, yazılı bir emzirme politikamız mevcuttur.
c) Sürekli izleme ve veri yönetim sistemi yapılmaktadır.
2.Emzirme politikamız doğrultusunda tüm personelimiz eğitilmektedir.
3.Hamile kadınlar ve aileleri emzirmenin önemi ve yönetimi konusunda bilgilendirilmektedir.
4.Annelerin bebekle derhal ve kesintisiz şekilde ten tene temas kurması sağlanıp, doğumdan sonra en kısa zamanda emzirmeye başlamaları için annelere destek olunmaktadır.
5.Emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi ile sıkça karşılaşılan güçlüklerin yönetilmesi konusunda annelere destek verilmektedir.
6.Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece, yeni doğanlara anne sütünden başka herhangi bir katı veya sıvı gıda verilmemektedir.
7.Annelerin bebekleriyle bir arada tutulması ve bebeklerin günün 24 saati boyunca anneleriyle aynı odada kalması sağlanmaktadır.
8.Bebeğin acıktığı zaman verdiği işaretleri tanımaları ve bunlara yanıt vermeleri konusunda annelere destek olunup, bu konuda bilgi verilmektedir. Bebeğin her istediğinde emzirilmesi gerektiği söylenmektedir.
9.Biberon, biberon emziği ve boş emzik gibi aparatların kullanımı ve riskleri konusunda annelere danışmanlık hizmeti verilmektedir.
10.Ebeveynlerin ve bebeklerin sürekli destek ve bakım hizmetlerine gereken zamanda erişim sağlamalarına yardımcı olmak amacıyla taburcu işlemleri eşgüdüm içerisinde yürütülmektedir. Taburcu olduktan sonra başvurabilecekleri sağlık kuruluşları hakkında bilgi verilmektedir.