Uyku Laboratuvarı
03 Ağustos 2023

UYKU LABORATUVARI

Denizli Devlet Hastanesi son teknolojiye uygun cihazların bulunduğu iki yataklı bir merkezdir.Uyku laboratuarı 2004 yılında, halen ilimizde Sağlık Müdürlüğü görevinde bulunan Uzm.Dr. Berna ÖZTÜRK tarafından açılmıştır. Merkezimizde bu konuda sertifikası bulunan iki göğüs hastalıkları uzmanı, bir uyku teknisyeni, bir elektronörofizyolog ve bir hemşire görev yapmaktadır.

Uyku şikayeti ile gelen hastalarımız öncelikle polikliniğimizde uyku bozuklukları eğitimi almış olan hekimlerimiz tarafından gerekirse tetkik ve konsültasyonlar istenerek ayrıntılı olarak değerlendirilir. Uygun görülen hastalara uyku testi (polisomnografi) için randevu verilir. Randevu gününde hastalar uyku Laboratuvarında bir gece yatırılır ve uyku testi uygulanır. Uyku testi yapılan hastaların test sonuçları ilgili doktorlarımız tarafından poliklinikte değerlendirildikten sonra  uyku apnesi tanısı konulan ve tedavi amaçlı cihaz kullanılmasına  karar verilen hastalar ikinci kez  yatırılır. Bu işlem sonucu uygun cihaz bulunan hastalar evde devamlı kullanmaları için sağlık kurul raporu düzenlenerek Sosyal Güvenlik Kurumuna yönlendirilir.

UYKU BOZUKLUKLARI

Uyku hastalıkları, uyku sırasında görülen uyku kalitesinin bozulması, bireyin dinlenememesi, bilincinin tazelenememesi, gündüz aktivitelerinin bozulması ve bireyin sağlıklı olduğu dönemdeki kapasite ve becerilerinin azalması ile seyreden hastalıklardır. Hastalığın diğer bulguları ise, horlama, uykuda solunum durması veya anormal kol-bacak hareketlerinin hasta yakını tarafından fark edilmesidir. Hastaların en büyük yakınması gece yatıp, uyudukları halde gün içerisinde sürekli uykulu olup uyuklamalarıdır. Hasta olan kişiler toplum içinde tiyatroda, sinemada, camide, secde üzerinde, trafikte, kırmızı ışıkta, küçük bir beklemede uyuyup kalabilmektedirler. Kişilerin iş performansları ciddi şekilde düştüğü gibi sosyal ilişkileri bozulabilir, ciddi iş kazaları meydana gelebilir. Bu hastaların araba kullanması, trafik kazası oranlarını yükseltmektedir.

Uykuya dalma ve sürdürme güçlüğü, uykuda anormal kol-bacak hareketleri, horlama, uykuda nefes kesilmesi, sabah yorgun uyanma, gündüz aşırı uyku hali gibi belirtiler gösteren uyku bozuklukları kişinin yaşam kalitesinin düşmesine ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Bu hastalık grubunda en sık görüleni Uykuda Solunum Durması Hastalığı (Obstrüktif Uyku Apne Sendromu)’dır. En sık rastlanan belirtisi horlama ve uykuda nefes kesilmesidir. Erkeklerde kadınlara göre iki kat daha sık görülür. Hastanın yaşı ve kilosu arttıkça hastalığın görülme sıklığı artış gösterir. Tedavi edilmediği takdirde kalp krizi, yüksek tansiyon, felç gibi hastalıkların görülme sıklığı artar. Tanısını koymak için en doğru yöntem uyku testi (polisomnografi) dir.

UYKU LABORATUVARINDA NELER YAPILIR?        

Hastanın uyku ile ilgili kaydedilebilir tüm verilerinin bilgisayara sonradan incelenmek üzere kaydedildiği yerdir. Ev ortamı hassasiyetinde oluşturulan özel bir odaya alınan hasta uyku teknisyeni tarafından teste hazırlanır. Bu amaçla vücuduna çok sayıda elektrod ve sensörler takılır. Hasta hazır olduğunda yatağına alınır ve test başlar. Kayıtlar gece boyunca izlenir. Bu kayıtlar daha sonra incelenerek hastanın uyku süresi, uykunun kalitesi, uyku sırasındaki oksijen düzeyi ve kas hareketleri değerlendirilir. Elde edilen sonuçlar raporlanarak hastanın uyku ile ilgili hastalığının var olup olmadığı, varsa ciddiyeti ortaya konur.

UYKU APNESİ TEŞHİSİ ALAN HASTALARDA TEDAVİ

Uyku apnesi tanısı alan hastalar eğer tedavi edilmeye karar verildi ise bunun altın standartı pozitif basınçlı solunum cihazlarıdır. Bu cihazlar farklı tiplerdedir (CPAP, oto-CPAP, BPAP, AVAPS vs.) Hasta ikinci gece yatırılarak , uyku bozukluğunun hangi tip alet ve basınçta düzeltildiği tespit edilerek hastanın bu nitelikte alet edinmesi sağlanır.

Hastalığı çok şiddetli olmayan hastaların bir kısmında cerrahi tedaviler de etkilidir.  Uygun görülen hastalar Kulak Burun Boğaz Bölümüne yönlendirilir
DSC_3799.JPG