“8-14 NİSAN KALP SAĞLIĞI HAFTASI”
05 Aralık 2023

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.Okan Er  “8-14 NİSAN KALP SAĞLIĞI HAFTASI” için bizlere önerilerde bulundu..

    Kalp ve damarlarımız vücudumuzun en önemli organıdır.Kalp sağlığımız bozulursa tüm vücudumuzun sağlığı bozulur.Ne yazık ki günümüzde halen ölüm sebeplerinin ilk sırasında kalp damar sistemi hastalıkları yer almaktadır.Koroner damar hastalığı, miyokart enfarktüsü (kalp krizi), kalp yetmezliği, hipertansiyon (yüksek tansiyon), felç(inme) bu hastalıkların başında gelir. Sağlığımızı bozulmadan korumak hem daha kolay hem de daha az maliyetlidir. Kardiyoloji uzmanı bir hekim olarak halkımıza tavsiyelerim olacaktır.

1.Hareket edelim, kilomuzu koruyalım. Fazla kilolarımız birçok hastalığın ya sebebidir ya da sağlıklı yaşamın engelidir. Haftada en az 5 gün 30 dakika hafif- orta tempoda yürüyüş veya 15-20 dakika bisiklet binmek yapabileceğimiz en basit egzersizlerdendir.

2.Doğru ve kaliteli beslenelim. Vücudumuzun yakıtı tabiri caizse yediklerimiz ve içtiklerimizdir. Kalitesiz bir yakıt nasıl arabamızın motoruna zarar verirse kalitesiz beslenme de kalbimize ve damarlarımıza zarar verir. Kaliteli beslenmek mümkün değilse daha az beslenerek vücudumuza daha az zarar vermek mümkündür. Görülmüştür ki toplumumuzda oruç olarak bilinen intermittan fasting (aralıklı açlık) sağlığımız için önerilmektedir.Bu sebeple hastalık durumumuza göre doktorunuz uygun gördüğü sürece, oruç tut sıhhat bul diyoruz.

3.Diyetimizden un, şeker ve gereksiz tuz alımını çıkartalım. Mümkün olduğunca hazır gıda tüketmemeliyiz. Taze sebze ve meyve tüketimimizi artırmalıyız. Market raflarındaki tüm ürünlerin raf ömürlerinin uzun olması için koruyucu tuz ve maddeler konulmak zorundadır. Bu ürünleri tüketenlerin bundan kaçışı yoktur. Tek korunma yolu bu ürünleri mümkün olduğunca tüketmemektir.

4.Sigara, nargile, alkol vb zararlı alışkanlıklardan kendimizi ve sevdiklerimizi koruyalım.

5.Stressiz bir yaşam mümkün değil ancak en azından stres ile mücadele edelim. Ruh ve beden sağlığımız bir bütündür. Bu kapsamda kendimize özel vakit ayırmalı, hobiler edinmeli, daha çok  sosyalleşmeliyiz.

6. Hiçbir şikayetimiz olmasa da 20 yaşından itibaren en az bir kez açlık kan şekeri, kolesterol ve biyokimya testlerini yaptıralım, tansiyonumuza baktıralım. 40 yaşından sonra ise şikayetimiz olmasa da kalp hastalıkları risk faktörlerimizin tespiti için en az bir kez kalp uzmanına muayene olmalıyız. Ailede kalp damar hastalığı öyküsü olan hastalarımız ise bu konuda daha hassas olmalılar.

7.Kalp damar hastalığı tanısı almışsak, kalp krizi geçirmişsek, şeker -yüksek tansiyon veya kolesterol yüksekliğimiz varsa hekim kontrolünde olmalı, verilen tedavi ve ilaçları düzenli olarak kullanmalı ve belirtilen tarihlerde kontrollerimize gelelim.

   Arabamıza veya evimize gösterdiğimiz özeni kendi vücudumuza göstermememiz çok ilginç değil mi?

   Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızın KALP SAĞLIĞI HAFTASINI  kutlar, sağlıklı bir kalp ve sağlıklı günler dilerim.

                                                                                                                                                        Uzm. Dr. Okan ER

                                                                                                                                                        Kardiyoloji Uzmanı