Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Kozluca uykuya dalma ve sürdürme güçlüğü, uykuda anormal kol-bacak hareketleri, horlama, uykuda nefes kesilmesi, sabah yorgun uyanma, gündüz aşırı uyku hali gibi belirtiler ile seyreden uyku bozukluklarına neden olan yaklaşık 85 türde uyku hastalığı olduğunu ifade etti.
Kişinin yaşam kalitesinin azalmasına ve sağlığının bozulmasına neden olan uyku bozukluklarının trafik ve mesleki kazalara yol açabileceğini vurgulayan Dr Kozluca; ‘Bu hastalık grubunda en sık görüleni Uykuda Solunum Durması Hastalığı (Obstrüktif Uyku Apne Sendromu)’dır. En sık rastlanan belirtisi horlama ve uykuda nefes kesilmesidir. Erkeklerde kadınlara göre iki kat daha sık görülür. Hastanın yaşı ve kilosu arttıkça hastalığın görülme sıklığı artış gösterir. Tedavi edilmediği takdirde kalp krizi, yüksek tansiyon, inme, depresyon gibi hastalıkların görülme sıklığı artar. Tanısını koymak için en doğru yöntem uyku testi (polisomnografi) dir’ dedi.
Denizli Devlet Hastanesi Uyku Laboratuvarının 2004 yılında kurulmuş olup iki yatak kapasitesi ile haftanın her günü hasta kabulüne devam etmekte olduğunu ifade eden Dr. Kozluca, ‘Uyku bozukluğu nedeni ile merkezimize yönlendirilen veya şikayeti üzerine başvuran hastalar ile ilgili hekimlerimiz poliklinikte değerlendirilerek uygun görülen hastalara ‘polisomnografi’ olarak adlandırılan uyku testi için randevu verilmektedir. ‘dedi
UYKU APNESİ TEŞHİSİ ALAN HASTALARDA TEDAVİ
Uyku apnesi teşhisi alan hastaların tedavisinde altın standartın pozitif basınçlı solunum cihazları olduğunu söyleyen Dr. Hatice Kozluca; ‘Uyku boyunca kullanılmak suretiyle hastalar tüm şikayetlerinden kurtulabilmektedir. Uyku apnesi tanısı konulan ve tedavi amaçlı cihaz kullanılmasına karar verilen hastalar ikinci kez yatırılır. Bu işlem sonucu hasta için uygun cihaza karar verilerek sağlık kurul raporu düzenlenir ve Sosyal Güvenlik Kurumuna yönlendirilir.Test sonucunda hastalığı çok şiddetli olmayan hastaların bir kısmında cerrahi tedaviler de etkili olabilmektedir; uygun görülen hastalar Kulak Burun Boğaz Bölümüne yönlendirilmektedir.’dedi.
Alınacak basit önlemler hastalığın şiddetinin azaltılmasında oldukça etkili olduğunu vurgulayan Dr. Kozluca hastalık için değiştirilebilir risk faktörlerinden en önemlisinin obezite olduğunu, uyku apnesinin kilo verilerek %50 oranında azaltılabildiğini, ayrıca, alkol ve uyku ilaçlarından kaçınmanın, sigarayı bırakmanın ve sırt üstü yatmamanın da rahatsızlığı azatlığını sözlerine ekledi.