KURTULMAK MÜMKÜN…
05 Aralık 2023

KURTULMAK MÜMKÜN…..

     Hastanemizde 17 Ağustos 2009 tarihinden itibaren Sigara Bırakma Polikliniği hizmet vermektedir. Denizli Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğine başvuru için  telefonunuzdan 171’i arayarak (ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı) ya da 182’yi arayarak (Merkezi Hekim Randevu Sistemi-MHRS) randevu talep edebilirsiniz. Danışma hattına gelen aramalara 7 gün 24 saat  cevap verilmektedir.

   Başvurunuzu yaptıktan sonra randevu tarihinde kliniğimize geldiğinizde, poliklinik hizmetleri Psikiyatri ve Göğüs hastalıkları uzmanları tarafından verilmekte ve başvuran danışanlardan merkezimizde CO2 ölçümü, solunum fonksiyon testi ve 40 yaş üzerindeki hastalarda ( son 6 ayda çektirmediyse) Akciğer grafisi istenmektedir. Görevli psikoloğumuz danışanlarımıza Cuma günleri Bireysel Psikoterapi seansları ile bırakma konusunda destek olmaktadır. Ayrıca, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak sigarayı bırakmaya karar vermiş danışanlara, sigara bırakma planı çerçevesinde belli aralıklarla geri dönüş aramaları yapılarak kişinin takibinin yapılması sağlamaktadır.

   Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Gökhan MERİÇLİ “9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ”  kapsamında yaptığı açıklamada; ‘Denizli Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği’ne 2018 yılı içerisinde başvuran hastaların yarısına yakını sigaradanKURTULDU dedi. Başvuran 2371 kişiden 958 kişinin takiplerinde sigarayı bıraktığını, 879 kişinin ise tedavi takibinin yapıldığına dikkat çekti.

Tedaviler hakkında bilgilendirme yapan Dr. Meriçli;

  Sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır. İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermektir. Bu ilaçlar doktor tarafından reçeteli olarak verilmektedir. Bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar etmeyiniz şeklinde önerilerde bulundu.

Dr.Meriçli;   

  Pek çok bağımlının sigara bırakma sürecinde zorlanmasına neden olan nikotin yoksunluk belirtilerinin geçici olduğunu, en fazla 2-3 hafta sürebileceğini, bırakma denemesinde başarısızlık olsa bile asla özgüvenlerini yitirmemeleri gerektiğini vurguladı. Uzman Dr. Ümit Gökhan MERİÇLİ ‘Sigaradan kurtulmak güçtür ancak imkânsız değildir. Kararlılıkla başarabilirsiniz Defalarca deneyip başarısız olmanız bir sonraki denemede başaramayacağınız anlamına gelmemektedir. Başardığınız yerde kazanan siz olacaksınız.’ dedi.

DSC_3977.JPG