29 Ekim Dünya İnme günü etkinlikleri kapsamında Denizli Devlet Hastanesi’nde İnme Polikliniği oluşturularak risk grubu içerisinde yer alan hasta ve yakınlarına inme konusunda bilgilendirme yapıldı. Ayrıca Hastanemiz konferans salonunda Nöroloji Uz.Dr.Türkay Selcen Aydemir tarafından hastane çalışanlarına yönelik inme konulu konferans verildi.
Pamukkale Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eylem Değirmenci ve Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uz. Dr. Burcu Selbest Demirtaş tarafından inme polikliniğine gelen hasta ve yakınlarına inme konusunda bilgilendirme yapılarak inmede risk faktörlerini oluşturan tansiyon ve kan şekeri ölçümü yapıldı.
Denizli İl Sağlık Müdürümüz Uz. Dr. Berna Öztürk’de İnme Polikliniğini ziyaret ederek Doç Dr. Eylem Değirmenci ve Uz. Dr. Burcu Selbest Demirtaş’tan bilgi aldı.
-DÜNYA İNME GÜNÜ-
İnme; beyine giden kan akımının kesilmesine bağlı görülür. Bu akımın kesilmesi kalp kaynaklı pıhtı sebebi ile de olabilir. Beyne giden damarların duvarındaki sertleşme ve yağ birikimi sebebi ile de olabilir. Beslenemeyen beyin dokusu ölür. Ölen doku işlevselliğini kaybeder ve kişide kol, bacak güçsüzlüğü, konuşma bozukluğu, yüzde kayma, baş dönmesi, görme kaybı, denge kaybı gibi çeşitli klinikler ortaya çıkarır.
İnme başlangıç belirtileri sonrası ilk saatlerde başvuru yapıldığı takdirde tedavi edilebilir bir hastalıktır. İlk 4,5 saatte uygulanabilen damar içi pıhtı eritici tedaviler mevcuttur. Yani inme tedavisinde en önemli faktör tedaviye çabuk ulaşabilmektir ki biz bunu “Zaman Beyindir”şeklinde ifade ederiz. Yani kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir. Bu amaçla hastaların inme belirtileri konusunda farkındalığının olması ve en kısa sürede hastaneye başvurmaları hayati önem taşımaktadır.
İnme önlenebilir bir hastalıktır. Yüksek tansiyon, kan şekeri düzensizliği, kolesterol yüksekliği, kalp hastalıkları inme için yüksek risk oluşturur. İnmenin önlenmesi açıdan doktorumuzun önerdiği tedavi ve diyet önerilerine uyulması, düzenli doktor kontrolüne gidilmesi büyük önem taşımaktadır.
Tütün ve alkol kullanımından uzak durmak, günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmak (ev işi, bahçe işi, yürüyüş gibi), diyette yağı, şekeri ve tuzu azaltmak, yeşil ağırlıklı beslenmek, bol su içmek ise kişinin inme geçirme riskini azaltmaktadır.
Dr. Burcu SELBEST DEMİRTAŞ