"Kardiyo Pulmoner Rehabilitasyon" Ünitemizden Haberdar Mısınız?

KPR  NEDİR ?

"Kardiyak Rehabilitasyon"

Kalp, damar ve göğüs hastalığı olan kişilerin mümkün olan en yüksek düzeyde fiziksel, psikolojik ve fonksiyonel kapasiteye ulaştırılması amacı ile sağlığı geliştirici kalıcı davranışları sağlamayı hedefleyen tedavi uygulamalarıdır.

"Pulmoner (solunum) Rehabilitasyon"

Pulmoner rehabilitasyon ise; kronik (devamlı) solunum hastalığı olan (-KOAH gibi) kişilerin fiziksel ve psikolojik durumlarını geliştirmeyi, günlük hayattaki aktivite seviyesinin artırılmasını hedefleyen, hastaya özel olarak hazırlanan egzersiz eğitimini içeren bir müdahaledir.

KPR KİŞİYE NELER KAZANDIRIR?

· Genel kondüsyon artışı,

· Kalp hızında azalma,

· Kalp kasının kasılma gücünde artış,

· Tansiyonda düşme,

· Solunum sıkıntısında azalma,

· Oksijen tüketimi ve egzersiz kapasitesinde artış,

· Vücut yağ oranında azalma,

· Kalp kası dolaşımında artış,

· Kan kolesterol ve trigliserid düzeyinde azalma,

· Psikolojik durumda düzelme,

· Hastaneye yatış sıklığında ve hastaneye başvuru sayısında azalma ve yaşam kalitesinde artış sağlanabilmektedir.

KPR PROGRAMINA KİMLER KATILABİLİR?

· Kardiyopulmoner  yetmezlik

· Koroner Arter hastalığı

· Hipertansiyon

· KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)

· Obezite

· Astım

· Restriktif Akciğer hastalığı

· Diabetes Mellitus

· Hiperlipidemi hastalığı olanlar ile

· MI(akut dönem sonu stent  takılanlar)

· By-pass

· Kalp kapak replasmanı

· Kalp pili

· Kalp nakli sonrası dönem hastaları başvurabilirler.

KPR PROGRAMINA NASIL MÜRACAAT EDERİM?

Belirtilen hastalıklardan herhangi birinden rahatsızsanız Kardiyoloji Uzmanı veya Göğüs Hastalıkları Uzmanınızın  yapacağı kontrollerle bu programın sizin için uygun olduğunun tespitinden sonra Efor testinizle birlikte Fizik Tedavi KPR Polikliniğine müracaat etmeniz yeterlidir.

PROGRAMIN SÜRESİ NE KADAR?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanının ve bir hemşirenin  takibinde 30 seanslık bir egzersiz programı  uygulanmaktadır.

PROGRAM EGZERSİZLERİ NASIL İLERLER?

Kalp hızı kontrollü özel bisikletlerde fizik tedavi uzmanı ve kpr hemşiresi kontrolünde önce düşük süre ve yük ile egzersizler başlamakta olup, Kardiyak ve Pulmoner  kapasitenize  göre arttırılan süre ve yük ile program devam etmektedir.

DAHA ZİNDE DAHA AKTİF BİR YAŞAM İÇİN SİZİ DE FİZİK TEDAVİ KPR POLİKLİNİĞİMİZE BEKLERİZ.

Hastanemizde aynı yıl içerisinde 30 seanslık KPR hizmeti ücretsiz  olarak verilmektedir.