Yanık Ünitesi
29 Ocak 2024

    Denizli Devlet Hastanesi 216 m2 alanda B blok 1. katta Ameliyathane ve Yoğun bakım katında (bağlantılı)  bulunmaktadır.3 hasta odası 1 pansuman odası mevcuttur. Kliniğimizde 5 hemşire 1 plastik cerrahi uzman doktoru ve 4 temizlik personeli görev yapmaktadır.

    Yanık hayati bir olaydır. Yanan kişi deride oluşan tahriş dışında, bu bölgede vücudun savunma sisteminin kalkmasına bağlı olarak enfeksiyona aşırı yatkın hale gelebilir. Aynı zamanda oluşan yanık yüzdesine göre vücudumuzdan aşırı sıvı kaybı olmaktadır. Bu sıvının yerine konması gerekmektedir. Aksi halde yakınınız sizle sohbet ederken vücudunda su azlığı sebebiyle hipotansif şoka girebilir.Yanık  hastası bir anda kötüleşir ve kötüleştikten sonra geri döndürmesi çok zordur. Amaç hasta şoka girmeden müdahale etmektir. Yanık yüzdesi %10 üzerinde oluşan her hasta sıvı tedavisi alması şarttır. Bazı durumlarda da bu oran aşağı çekilebilir. Bunun kararını yanık bölümü ile ilgilenen doktor kara verecektir.

  Yanık hastaya yapılması gerekenler:

  -Hastanın hemen ısı kaynağı ile teması kesilmeli, normal oda koşullarına alınmalı.

  -Hastaya yanık yerine buz uygulamayın onun yerine ılık hafif soğuk su ile yıkayın, Yanık yerine direk buz koymak o bölgede daha fazla doku kaybına ve buz yanığına sebep olacaktır.

  -112 arayın veya kendi arabanızla acil servise başvurun.

  -Yanıcı madde bire kimyasal ise ne ile yandığını öğrenin ya da yanıcı maddenin bilgi formunu ve yanıcı maddeyi getirin. Kimyasal yanıklar madde vücut ile temas ettikten sonra bile vücuda zarar vermeyi sürdürür.

  -Kimyasal madde su ile reaksiyona girmiyorsa hemen o bölgeyi yıkayın

  -Kimyasal toz ise tozu uzaklaştırın.

  -Hasta yanık dumanı ile kapalı bir ortamda bulunmuşsa hemen açık ortama çıkarılmalı ve gelen 112 ekiplerine ve acil servise hemen bu durum söylenmelidir. Yanık dumanı belli bir zamandan sonra akciğerleri ve soluk borusunu daraltır ve hastaya nefes yolu açılması yapılamaz

 Biz yanık servisi olarak hangi hastaları yatırıyoruz ?

-%10’ dan az vücut yüzey alanında 2.derece yanık oluşan 10 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük hastalar

-%20 ‘den az 2. derece yanıklar

-%5 ‘den az 3. derece yanıklar, kimyasal yanıklar,

-Ek travma öyküsü olmayan yanıklar (kırık gibi)

  • YANIK
  • YANIK
  • YANIK
  • YANIK