"GÜÇLÜ AİLE BAĞLARI VE ETKİLİ AİLE İÇİ İLETİŞİM ALKOL VE UYUŞTURUCU KULLANIMINI ÖNLÜYOR"

1-7 Mart YEŞİLAY HAFTASI dolayısıyla bilgilendirme yapan Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür KALKANCI  ‘’Alkol ve Uyuşturucu kullanımı dünyada ve ülkemizde her geçen gün giderek artış göstermektedir. Ülkemizde 13 milyon kişi alkol kullanmakta olup, yaklaşık olarak  4 milyon kişi alkol bağımlısı tanısı almaktadır. Uyuşturucu kullanan hasta sayısı yıllara göre artmakta olup son dönemlerde yaklaşık 600 bin kişiyi geçmiştir.Türkiye son 2,5 yılda uyuşturucuyla mücadele kapsamında sadece ilaç ve tedavi masrafları için 710 milyon lira harcamıştır’’dedi.

Uyuşturucu, alkol ve sigaranın; vücutta yemek borusu, mide,  pankreas kanseri gibi kanser türlerine, uyku bozukluklarına, kalp ve dolaşım hastalıklarına, karaciğer yağlanması ve yetmezliğine, düşünme, karar verme gibi beyin fonksiyonlarında gerilemeye, depresyon, şizofreni gibi birçok psikiyatrik rahatsızlığa, mide, bağırsak ve beyin kanamalarına yol açabileceğine vurgu yapan Dr. Kalkancı; alkol , uyuşturucu madde ve sigara kullanımının zararları hakkında doğru bilgilendirme,güçlü aile bağları ve etkili aile içi iletişim, aile içi kuralların olması ve herkesin bunlara uyması, okul başarısının yüksek olması gibi durumların alkol ve uyuşturucu kullanımını önlediğine vurgu yaptı.

Bu konuyla ilgili 2018-2023 Uyuşturucu Eylem Planı uygulamaya konulmuş olup sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile ciddi bir mücadelenin sürmekte olduğunu ifade eden Dr.Kalkancı; ‘’Denizli Devlet Hastanesi AMATEM Birimi de ülkemizde ki en eski birimlerden olup, bir uzman hekim 6 hemşire, 2 personel ile yaklaşık 30 yıldır bölge halkına hizmet vermektedir’’dedi.

Dr. Kalkancı ; Alkol  ya da uyuşturucu kullanan ve bırakmaya karar veren kişilerin hastanemizde hafta içi hergün hizmet veren Amatem Polikliniklerine başvurabildiklerini, hastaya özgü tetkikler yapıldıktan sonra hastanın durumuna uygun terapi ve tedavi planını yaptıklarını ,yatış gereksinimi olan hastaları yataklı AMATEM servisinde tedavi ettiklerini sözlerine ekledi.