Tarihçe
30 Mayıs 2023



Hastane Yaptırma Derneği: 


Denizli ve Kurtuluş Savatarih1.jpgşı denildiği zaman ilk akla gelen isim hiç kuşkusuz, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’dir. Ülkemizin en karanlık günlerinde Türk Milleti’ne ön ayak ve önder olan, mühim simalardan biridir bu saygıdeğer müftümüz. Ahmet Hulusi Efendi, yakın arkadaşları Hacı Tevfik ve Nakip Ziya Beylerle Hastane Yaptırma Derneği’ni kurarlar. 

Takvimler 1913 yılını göstermektedir.Yani Osmanlı İmparatorluğu’nun en karışık zamanlar. Balkan Savaşının külleri henüz soğumamıştır. Açlık, kıtlık, savaş yıllarıdır o yıllar. 1914’te de zaten Birinci Dünya Savaşı başlayacaktır. 

Bu Derneğin kurulmasıyla Denizli’de bir sağlık kuruluşunun yapılma teşebbüsü ilk defa resmiyet kazanmıştır. Derneğe ilk yardım olarak, o yılın kurban derileri toplanarak satılır ve böylece elde edilen 30 Osmanlı altını, yapılacak hastanenin ilk maddi çekirdeğini oluşturur. Peşinden hayırsever Denizli halkının katkıları da yağmaya başlar. 

Hastane Arsasının Alınışı:
Dernek, arsa olarak Denizli’nin en yüksek ve hakim konumdaki İnançoğulları’ nın saraylarının kurulmuş olduğu Saraylar Mahallesindeki araziyi seçer. Seçilen arazi İzmirlioğulları ve Kunduracı Haşiller’ in ailelerinden çok düşük bedelle satın alınır. 

Bu yer halen 1 Nolu Sağlık Ocağı ve Sağlık Müdürlüğü’nün misafirhanesinin bulunduğu alandır. O tarihlerde hastane çevresi ve bu günkü Doktorlar Caddesi’nin bulunduğu geniş sahada hiçbir bina yoktu. Her taraf bağ ve bahçelik olup, hastane bu hakim tepeden, tek başına Denizli’ye bakıyordu. Hastaneye gidip gelecek düzgün ve kısa bir yol yoktu. Bayramyeri’nden Karcı’ya doğru uzanan bir patika hastane ile şehrin bağlantısını sağlıyordu 

İnşaatın Başlaması:1913 yılında hastanenin temeli atılır. 1914 yılında yeni kurulan Denizli Özel İdaresine, İzmir Özel İdaresi tarafından, hastane inşaatı için 800 lira yardım edilir . Bunun dışında sancak mutasarrıfı İsmail Fevzi Paşa, Tevfik Bey, Askeri idareden kalem reisi Bedri Bey, Belediye komiseri Göbekci Mustafa, Gıyasi Hoca, Tataroğlu Mustafa, Cillovoğlu Ali, Hacı Mehmet Bey ve diğer hayır sever vatandaşlar yardımda bulunurlar. Denizli cezaevindeki mahkumlar işçi ve usta olarak hizmete katılırlar. 

Hastanenin Açılışı: 
Hastane böylece 1916 yılında hizmete açılır. İlk ismi Menzil Hastanesi iken, 1919 yılında Memleket Hastanesi adını alır. 50 yatak kapasitesi ile çalışan hastanenin ilk başhekimi Dr. Mahzar German’ dır. İlk doktorları Mazhar Müfit, Belediye doktoru Haydar Bey, Emekli Binbaşı Mustafa Kerim, Hükümet doktoru Kazım Samanlı Beyler olur 1925 yılında yatak kapasitesi 75 yatağa çıkarılmıştır. 

İlk ameliyathane 1925 yılında Cillov Osman Bey’ in babası Hacı Mehmet Efendi’nin yardımıyla yapılır. Aynı yıl içinde Op. Dr. Hamdi Berkman hastanede çalışmaya başlamıştır. 1927 de Dr. Ali Rıza Bey atanmış ve yatak kapasitesi 75’den 100’e çıkarılır. 1927 yılında ilk defa Sıhhi İmdat Otosu (ambulans) ile, ilk röntgen ve etüv cihazı alınır. İlk İntaniye servisi 1930 yılında kurulur. Aynı yıl ilave Dahiliye servisi kurulur. Hastaneye Kadın Doğum ve Göz Hastalıkları Uzmanı atanır. 

Atatürk, 4 şubat 1931 Çarşamba günü Denizli Memleket Hastanesini ziyaretlerinde Başhekim Op.Dr.Hamdi Berkman’a teşekkür etmiştir. Hastaneyi ve hasta koğuşlarını gezen, hastalarla konuşan ve ‘’geçmiş olsun’’ diyen Atatürk, kurumda gördüğü tertip, düzen, temizlik ve ciddiyetten memnun kalmıştır. 

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Burhanettin Usman’ın çabaları ve devrin Valisi Ahmet Cevat Bey’in ilgileri ile 1946 yılında, Doğum ve Kadın hastalıkları binasının temeli atılmıştır. Bu bina 1948 yılında 2 katlı olarak hizmete açılmış olup, yatak kapasitesi 25 idi. 
tarih2.jpg
Denizli Devlet Hastanesi: 
1955 yılında mevcut Memleket Hastanesi, Devlet Hastanesi haline çevrilmiştir.Yönetimi Özel İdare ve Belediye bütçelerinden ayrılıp, genel bütçeye devredilmiş, ayrıca Hastanenin yatak kapasitesi 250’ye ulaşmıştır. 

Bu haliyle Devlet hastanesinin, Dahiliye, Bakteriyoloji, Göz, Genel Cerrahi, KBB, Çocuk, Röntgen olmak üzere 7 adet servisi mevcuttu. 14 uzman, 1 pratisyen başhekim yardımcısı, 3 hemşire, 14 hemşire yardımcısı, 9 hizmetli, 1 döner sermaye uzmanı, 1 veznedar görevli bulunuyordu. Halen kullanılmakta olan hastanenin inşaatı, merhum Adnan Menderes’in başbakanlığı döneminde, Belediye Başkanı Turhan Bahadır’ın gayretleriyle, istimlak çalışmalarının tamamlanması sonucu 1950 yılında başlatılmıştır. 

İnşaatın temeli 1950 yılında Adnan Menderes tarafından atılmış, fakat açılışı, ancak 1972 yılında dönemin Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Kemal Demir tarafından gerçekleştirilebilmiştir. İnşaat 200 yataklı planlandığı halde ne yazık ki, aynı binaya 400 yatak yerleştirilmiştir. 1983 yılında Kadın Doğum Binası 125 yataklı olarak ilave edilmiş ayrıca Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi kliniği devreye girmiştir. 

Hastane Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından 7 kat olarak planlanan “Yeni Bina” inşaatı 1988 yılında başlamış, 1993 yılında bodrum ve zemin katında röntgen, hemodiyaliz ve diş ünitesi olarak hizmete girmiştir. “Yeni Bina”nın tamamlanarak son halini alması ve 5 katıyla beraber hizmete girmesi ancak 2000 yılında mümkün olabilmiştir. Şu anda Kalp Merkezi adıyla hizmet gören pembe binanın inşaatına 2004 temmuz ayında başlamış, 2006 temmuz ayında bitirilmiştir. Tamamına yakını hayırseverlerin eseridir. 

tarih3.jpg


SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devri sonucu Denizli SSK Bölge Hastanesinin binaları, Denizli Devlet hastanesine 2005 yılında devredilmiştir. Buradaki poliklinikler restore edilerek yeniden hizmete sokulmuştur.( Ağustos 2006) Buradaki “ana bina” ve Pamukkale Üniversitesi’nden devralınan “Yüksek okul” binası da gerekli tadilatlar yapılıp, 2007 yılından sonra, Denizli Devlet Hastanesi’ nin binaları olarak hizmete girmiştir.