10-16 MART DÜNYA GLOKOM HAFTASI..
05 Aralık 2023

Glokom (göz tansiyonu)  nedir?

Göz içi basıncının artması sonrasında gözün optik sinirinin hasar görmesine ve kişinin görme yeteneğini geri dönüşümsüz olarak kaybetmesine neden olabilen oldukça ciddi bir göz hastalığı olan göz tansiyonu yani glokom, dünya genelinde, 60 yaş üstü hastalarda körlüğün en yaygın sebepleri arasındadır.  

Belirtileri nelerdir?

Başlangıçta şikayete neden olmayıp yıllar içinde yavaş yavaş ilerleme eğilimindedir. Şikayetler başladığında görme alanında kalıcı hasar yerleşmiştir.

“Akut glokom krizi” tipinde ise göz tansiyonu aniden çok yükselir ve gözde kızarıklık, ağrı, bulanık görme, ışıklar etrafında renkli halkalar görme, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülebilir.

Risk faktörleri nelerdir?

Birinci derece akrabalarına glokom teşhisi konulanlarda risk 6 kat artıyor. Özellikle ailesinde göz tansiyonu olanların çok daha dikkatli olmaları ve yılda bir defa göz muayenesi yaptırmaları gerekiyor.  40 yaşın üzerinde olunması, yüksek miyopi, uzun süreli kortizon tedavisi ve göz yaralanmaları ise diğer risk faktörleridir.

Nasıl tedavi edilir?

Göz tansiyonunun tedavisinde en önemli etkenlerin başında erken teşhis geliyor. Alınabilecek tek önlem ise belirli aralıklarla göz tansiyonunu ölçtürmekten geçiyor. Tedavinin amacı hastanın görme kabiliyetini ömür boyu korumaktır. Tedavi eski görmeyi geri getiremez sadece daha fazla görme kaybı olmasını engeller.

Glokom tedavisi ilaç, lazer tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere 3 farklı yolla gerçekleştirilir. Hangi tedavinin uygulanacağı hastanın durumuna göre değişir. Tedavi şeklinin seçiminde erken yada geç dönemde teşhis konması, hastanın yaşı, ilaçlarını düzgün kullanıp kullanmaması, tedaviye cevabı önemli faktörlerdir.