14 MART DÜNYA BÖBREK GÜNÜ

‘Böbrek Sağlığı farkındalığını artırmak için her yıl Mart ayının 2. Perşembe günü farklı bir tema ile Dünya Böbrek Günü kutlanmaktadır. Bu yılki Dünya Böbrek Günü teması: “Böbreğine Söz Ver” olarak belirlenmiştir.

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın ‘Dünyada her 10 kişiden 1’inde kronik böbrek hastalığı vardır. Ülkemizde bu oran 7 de 1’dir. Böbrek hastalıkları şiddetine göre değişmekle birlikte geri dönüşü olmayan ve ömür boyu bakım gerektiren bir hastalıktır.’dedi.

Böbrek sağlığını iyileştirmek için somut önlemler alınması gerektiğine vurgu yapan Dr. Akın; ‘Böbreğimiz dile gelseydi bize şunları söylerdi: Sağlıklı beslen, tuzu azalt, alkolden uzak dur, asla sigara içme, yeterli su iç, gereksiz ilaç kullanma, hareketli ol, egzersiz yap.

Şimdi siz de böbreğinize söz verin ve sağlıklı yaşam için gerekenleri yapın.‘önerilerini sözlerine ekledi.

Hastanemizde yapılan idrar ve kan testleri ile böbrek hastalıklarına yönelik taramaların önemine dikkat çeken Dr. Akın; ‘ Böbrek hastalarının, finansal sıkıntı çekmeden, hastalığın ilerlemesini geciktirmek için ihtiyaç duydukları temel sağlık hizmetlerini (örneğin kan basıncı ve kolesterol kontrolü için gerekli temel ilaçları) almasını sağlamak önceliğimiz olmadır ‘ dedi.