9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ ETKİNLİKLERİ...

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü kapsamında hastanemiz poliklinik katında açılan standta sigaranın sağlığa zararları ve sigaranın bırakılması konusunda bilgilendirme yapıldı, broşürler dağıtıldı. Hastanemiz Göğüs hastalıkları Uzmanı Dr.Zahide Alaçam ‘Dünyada en çok ölüme yol açan iki nedenden birisi açlık, diğeri tütün kullanımıdır. Sigara her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği tahmin edilmektedir.’şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dr. Alaçam; ‘Bir adet sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır, bunlardan 50’si doğrudan kansere sebep olmaktadır. Ülkemizde sigaranın sebep olduğu ölümlerin sayısı trafik, terör, iş kazasına bağlı diğer ölümlerin toplamından 5 kat daha fazladır. Sigara akciğer kanseri oluşumunun yüzde 90’ından sorumludur. Sigara içenlerde içmeyenlere göre akciğer kanseri gelişme riski 20 kat artmıştır!’ dedi.

Sigara kullanımının akciğer kanseri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kalp ve damar hastalıkları, cilt kanseri, gırtlak kanseri gibi birçok hastalığa yol açabileceğine ve tüm bu hastalıklardan korunmak için sigaranın mutlaka bırakılması gerektiğine vurgu yapan Dr. Alaçam; sigarayı bırakanların ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başladıklarını, bir yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskinin sigarayı bırakan kişide, sigara içen birinin yarısı kadar azaldığını, akciğer kanseri riskinin ise 10'uncu yılın sonunda sigara içen birinin sahip olduğu riskin yarısına indiğini ifade etti.

Şu anda Sağlık Müdürümüz olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Öztürk’ün de katkıları ile kurulan sigara bırakma polikliniğinin sigarayı bırakmak isteyenler için hizmet verdiğini belirten Alaçam 171’i arayarak (ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı) ya da 182’yi arayarak (Merkezi Hekim Randevu Sistemi-MHRS) sigara bırakmada ilk adımı atmalarını önerdi.